captures

Love lesson (vii) Love.

4:49 AM

Bismillah



"Many years ago, our father Ibrahim (alayhissalam) made a choice. He loved his son. But He loved God more. The commandment came to sacrifice his son. But it wasn’t his son that was slaughtered. It was his attachment. It was his attachment to anything that could compete with his love for God. And the beauty of such a sacrifice is this: Once you let go of your attachment, what you love is given back to you—now in a purer, better form." 
- Yasmin Mogahed


Guru saya selalu bercerita  berkenaan kisah Nabi Ibrahim a.s setiap kali menyebutkan perihal cinta kerana katanya, hikmah yang diambil daripada kisah tersebut jelas membuktikan bahawa perasaan cinta itu sangat berkait rapat dengan ketauhidan. Situasi yang dihadapi oleh Nabi Ibrahim adalah untuk memilih diantara cinta kepada manusia dan ketauhidannya kepada Allah. 

Cinta dan ketauhidan itu sangat dekat kerana seringkali sesuatu atau sesiapa yang kita cintai itu mampu menjadi 'keterikatan' kepada diri kita seperti yang sering disebutkan dalam kitab-kitab tasawwuf dan ahli-ahli Sufi, bahawa perasaan cinta merupakan perasaan paling kuat dalam diri seorang manusia. Jika ia tidak dikemudikan dengan baik, kita mungkin akan 'hilang diri'.

Namun, dalam hal-hal yang melibatkan perasaan itu bukanlah atas kekuasaan diri kita untuk menentukannya. Seperti kata Shaykh Abdul Aziz Fredericks dalam satu kuliah;



"It is Allah who brings ulfa between people's hearts." So, if you've got it, you've got it. Affection is a gift from Him the Creator. 



Sebagai hamba yang mengenal diri dan tahu sejauh mana kelemahan diri kita, ada baiknya jika urusan hati dan perasaan itu diserahkan sepenuhnya pada Sang Pemilik, biarlah dia yang menjaganya kerana kadang kita sendiri pun tidak mampu untuk menjaga hati kita sendiri. Perasaan cinta yang hadir dalam jiwa manusia itu tidak pernah salah bahkan ia tiada kaitan dengan halal mahupun haram. Namun seringkali cara kitalah yang menyebabkan ia menjadi fitnah hingga kadang 'merosakkan' diri sendiri. Cinta boleh jadi sumber masalah, namun jika kebijaksanaan yang menjadi landasannya, maka cintalah yang akan mendewasakan kita. Mendidik kita untuk bijak dalam mengemudikan rasa dan yang sangat penting, tidak sesekali menjadikan ia sebagai satu 'ketergantungan' dan 'keterikatan' buat diri. Dibimbangi apabila meletakkan ketergantungan pada sesuatu yang bersifat sementara, kita akan kecewa dikemudian hari. Bukankah tiada yang kekal selama-lamanya di atas muka bumi ini?

Sering disebutkan oleh Ust. Fakhrurrazi dalam pengajian kitab Allah; Syariat dan Hakikat, kaitan cinta dan ketauhidan ini lebih banyak difahami oleh mereka yang berada di alam pernikahan hinggakan pernah saya mengutarakan soalan, lalu Ustaz kata, "Ary takkan faham sekarang, kena nikah dulu." Dengan batasan ilmu yang dimiliki, cukuplah  memiliki kefahaman bahawa cinta kepada Allah itu adalah cinta yang mengikat (tauhid), sedangkan cinta kepada manusia itu adalah cinta yang membebaskan (dari segala ketergantungan dan keterikatan). 

Ketahuilah bahawa cinta yang baik tidak  sesekali menyakitkan bahkan ia menghadirkan ketenangan dan kelapangan. Kerana itulah cinta kepada Allah perlu lebih banyak dipasakkan ke dalam hati agar bila tak diberi apa yang kita nak, kita tidak terlalu merasai kehilangan dan kesedihan yang berpanjangan, bahkan rasa redha menerima ketentuan. Sekiranya diberi apa yang kita nak sekalipun, kita tidak melebih-lebihkan perasaan kerana sedalam mana cinta kita kepada sesuatu atau sesiapapun, ia tidak seharusnya melebihi kecintaan kita kepada Pencipta. 

Jangan sesekali memaksa orang menerima cinta kita kerana hanya Allah sahajalah yang mampu menumbuhkan rasa. Seringkali sesuatu yang lahir daripada keterpaksaan tidak selalunya melahirkan cinta bahkan kebencian. Allah sentiasa lebih tahu apa yang Dia sedang lakukan. Andai tak diberi apa yang kita nak, Dia hakikatnya memberikan apa yang kita sebenarnya lebih perlukan. Sekiranya seorang manusia itu diberikan segala dunia dan isi-isinya sekalipun, akan selalu ada satu kekosongan di dalam hati yang hakikatnya tidak boleh diisi melainkan dengan cinta kepada Allah dan dengan amalan yang membawa kita kembali kepadaNya dan mengingatiNya selalu.










The true essence of love - it`s not about winning someone and it's not about owning a relationship. It's about being happy because you know you've loved someone and it's about being guiltless because you know that you didn't take away someone from anybody. You just loved, and loved unselfishly. Even if that person can never be yours, even if you know it can't last forever. 





---
Allah is Al - Wadud, the source of love. If you want real love, you have to seek the One who created love. Only then, will you find true love. Selamat menghidupkan cinta Tuhan. :)

books

"Sorry, I've spoiled the book."

4:58 AM

Bismillah



p.s: Baca buku ni sambil dengar lagu Sóley , baru feel.

Sebagai seorang penggemar buku kanak-kanak dan illustrasi saya rasa buku The Strange Library antara buku yang tak sia-sia untuk dimiliki. The Strange Library merupakan buku ilustrasi pertama Murakami. Namun saya tak rasa buku ni sesuai dikategorikan sebagai buku kanak-kanak sebaliknya ia adalah buku fantasi khusus untuk pembaca  dewasa. Setiap helaian pada buku tersebut memuatkan ilustrasi yang sangat menarik dan unik. Menurut Murakami sendiri kesemua ilustrasi dan gambar tersebut diambil daripada buku-buku lama milik The London Library. Ia membuatkan sesiapa sahaja yang membacanya merasakan seperti mengembara bersama dalam setiap inci pengalaman penulis berada dalam perpustakaan tersebut.

Seperti kebiasaan bila saya baca buku, saya akan pilih karakter yang saya suka dan belajar sudut pandang karakter tersebut. Tapi saya rasa karakter-karakter dalam cerita ni taklah rare dan unik mana pun. Satu-satunya karakter yang bawa pengajaran yang baik hanyalah karakter ibu penulis yang selalu beri nasihat-nasihat kecil yang berguna;


"The librarian flipped their front covers back to check the due date. They weren't overdue. I'm always on time, and I never hand things in late. That's the way my mother taught me. Shepherds are the same. If they don't stick to their schedule, the sheep go completely bananas."



"That wasn't the way I was raised. My mother taught me that if you knock on a door, you have to wait there until someone answers."



"To tell the truth, I wasn't all the eager to learn about Ottoman tax collection - the topic had just popped into my head on my way home from school. As in, I wonder, how did the Ottomans collect taxes? Like that. And ever since I was little my mother had told me, if you don't know something, go to the library and look it up."


Bagi pembaca yang baru nak start baca Murakami, saya tak rasa buku ini sesuai buat mereka sebab "dengan harga satu buku ini, awak boleh dapat dua buah buku Murakami dengan jalan cerita yang lebih menarik. Seriyes." Dan daripada review pembaca sendiri kebanyakan mereka merasakan buku ni antara buku Murakami yang 'agak membosankan' sebenarnya. Namun, sebagai peminat buku-buku Murakami yang 'tak-la-fanatik-mana-pun', kebanyakan buku-buku Murakami hanyalah sesuai bagi pembaca yang suka dengan 'deep reading.' Dan daripada keseluruhan cerita, mesej utama yang dibawa oleh Murakami adalah berkaitan knowledge. If you have knowledge, your brain is not the same with the others. 




“Mr. Sheep Man,” I asked, “why would that old man want to eat my brains?”
“Because brains packed with knowledge are yummy, that’s why. They’re nice and creamy. And sort of grainy at the same time.” 
“So that’s why he wants me to spend a month cramming information in there, to suck it up afterward?” 
“That’s the idea.” 
“Don’t you think that’s awfully cruel?” I asked. “Speaking from the suckee’s point of view, of course.” 
“But, hey, this kind of thing’s going on in libraries everywhere, you know. More or less, that is.” 
This news staggered me. “In libraries everywhere?” I stammered.
"If all they did was lend out knowledge for free, what would the payoff be for them?" 



Tapi tak ramai yang berminat dengan 'deep reading', mungkin sebab tu kebanyakan pembaca rasa buku ini agak membosankan, heh. But it`s okay, peace! ^^,v




---
p.s: Sorry Murakamian, I`ve spoiled the book. ^^,"

captures

Sala Samobójców (2011).

8:37 AM

Bismillah




Menonton semula filem Sala Samobójców tempoh hari membuatkan saya teringat momen menyiapkan isi forum untuk subjek Guru dan Cabaran Semasa  di Bainun dahulu. Ada ketika bila rasa bosan nak baca buku maka menonton filem juga adalah cara yang baik untuk mendapatkan idea-idea bernas, kan?  Dan saya memang tipikal visual learner yang memang suka kuliah yang diselitkan dengan video-video menarik. ^^,v


Sala Samobójców (The Suicide Room) adalah antara filem Polish yang membawa kita mengimbau semula budaya emo zaman sekolah dahulu; geng suka pakai baju hitam, muka  depress, pakai celak mata dan layan lagu Helena. Memang ada golongan sebegini yang wujud di sekolah saya dulu (bahkan mungkin di mana-mana sekolah)  dan kadang kebanyakan mereka bukan depress sangat (pun) --, cuma terpengaruh dengan budaya yang dilihat di televisyen juga lagu-lagu Barat yang dianggap, cool. Tipikal zaman remaja yang nak cuba semua benda, heh. Saya layan juga lagu Helena dulu tapi taklah sampai 'terbawa-bawa' sangat. Sampai sekarang pun tiap kali terdengar lagu tu mesti teringat zaman budak Stella. hmmm, dah tak payah cerita!






Namun watak Dominik, Sylvia dan karakter-karakter dalam Suicide Room menyampaikan mesej bahawa sememangnya ada golongan remaja emo yang benar-benar broken dan depress di luar sana. Kebanyakan mereka mengalami tekanan jiwa dan masalah dalaman berpunca daripada masalah keluarga, dibuli dan krisis identiti. Dari perspektif remaja saya rasa filem ini mungkin diminati hanyalah disebabkan watak Dominik yang cool dan good looking semata-mata. Hakikatnya watak Dominik mencerminkan seorang remaja kesunyian yang mencari teman untuk berbicara dan meluahkan segala perasan yang terbuku dihatinya. Berkenalan dengan  Sylvia melalui Suicide Room; satu site yang mengumpulkan  remaja yang 'melarikan' diri daripada kehidupan realiti membuatkan Dominik merasakan dirinya menemukan sebuah 'keluarga'. Namun kesemua mereka sebenarnya tidak membawa pengaruh baik terhadap Dominik hingga menyebabkan dia mengurung dirinya dan  menghabiskan masa dengan dunia maya.


Mesej utama yang cuba disampaikan melalui filem ini bukanlah berkaitan emo culture mahupun krisis remaja semata-mata tetapi yang lebih utama adalah berkaitan peranan ibu bapa dalam  sesebuah keluarga sebenarnya. Ada satu babak dalam filem ini di mana ibu bapa Dominik  cuba mendapat khidmat seorang kaunselor untuk membantu anak mereka. Namun ketika diajukan beberapa soalan berkaitan perihal anak mereka; hobi, minat dan sebagainya, barulah ibu bapanya sedar bahawa selama ini mereka belum cukup mengenali anak mereka sebenarnya. Seperti yang berlaku pada hari ini, segelintir ibu bapa di luar sana menganggap peranan mereka adalah memberi pendidikan dan menyediakan segala keperluan fizikal buat anak-anak sudah mencukupi namun ramai ibu bapa yang lupa akan tanggungjawab yang lebih utama; membina hubungan, meluangkan masa dan  yang paling penting, komunikasi dengan anak-anak yang semakin hilang.

Banyak lagi pengajaran yang boleh diambil dari filem ini sebenarnya. Ambillah yang baik dan yang buruk dijauhi. Seperti satu entri saya pernah kongsikan dahulu, mendidik anak-anak dari usia kanak-kanak sebenarnya lebih mudah  kerana seperti kata Frederick Douglass, "It is easier to build strong children than to repair broken men."


captures

Die with memories, not dreams.

2:36 AM


December to remember.

"We're waiting for tomorrow,
But tomorrow never comes,
Our last breath is right upon our heels,
Yet we still refuse to run.


86400 seconds,
And we're in another day,
All slipping through our fingers,
As we look the other way.


Days, weeks, months and years,
Are made up of right now,
A string of fleeting moments,
That we can never pin down.


We gaze into the future,
As though it's where we're meant to be,
Always planning for that day,
When we can say we're happy.


We spend so long looking forward,
That we may as well be blind,
Since we don't see until the very end,
All the things we've left behind.


Now I know it's just a theory,
But I think I've worked out how,
The only way to happiness,
Is to love what we have now."


When I say I want to travel, I want to discover small coffee shops. I want to sit there and watch the world goes by. I want to walk on beaches. I want to browse the secondhand book stores. I want my mind to be in constant awe. I want to be able to remember how I was transformed by the places I've been to, the things I've seen and the people I've met. I want to come home and realize that I have not come home whole, but have left a piece of my heart in each place I've been.


---
"Mulai impianmu untuk keliling dunia dengan negerimu, kerna negerimu ini juga sebahagian dari dunia." - A. Fuadi.

captures

Life lesson (v).

2:28 AM

Bismillah



Tidak semua orang yang ada di sekeliling kita benar-benar memahami diri kita sebenarnya. Sedikit sekali orang yang boleh memahami bahasa jiwa kita tanpa kita perlu banyak bicara. Satu hal yang pasti, seringkali orang  yang paling dekat dengan kita  selalu memiliki kata yang paling tepat buat diri kita. Merekalah insan yang digelar ayah dan ibu. Dua insan yang menjadi kisah terawal dalam bab kehidupan setiap insan. Merekalah yang lebih mengenali, memahami dan semestinya sangat menyayangi kita sejak kecil hinggalah hari ini, yang selalu mahu melihat kebahagiaan kita sampailah tiba suatu saat nanti, apabila mereka sudah tiada lagi didunia ini untuk membuat kita tersenyum. 



Maka, jangan lupa untuk bahagia, dan didoakan kita selalu menjadi bahagian dari bahagia mereka, di dunia dan akhirat. InsyaAllah ameen. 






---
Daripada Aisyah r.a berkata bahawa Rasulullah s.a.w bersabda, “Melihat pada tiga perkara adalah ibadah iaitu melihat kepada wajah ibu bapa, Al-Quran dan kepada laut”. (Hadis Riwayat Abu Nuaim) dan ditambah dengan lafaz “Melihat kepada Kaabah adalah ibadah”. (Hadis Riwayat Abu Daud).

captures

"If you weren't you, then we'd all be a bit less we."

5:23 AM

Bismillah


"Before I met you I used to stare down at my feet while I walked but now I smile at everyone I see."

(i)

Ketika kita selalu berusaha untuk "terlihat" hebat, dan kita tahu bahawa itu adalah sesuatu hal yang tidak mudah, kita hakikatnya hanya menjadikan jiwa kita sebagai boneka. Perkara yang paling nyaman adalah ketika kita hanya perlu menjadi diri kita sendiri, dan seandainya ada yang menyukai diri kita, itu adalah kerana mereka mampu melihat keunikan diri kita, bukan kerana kita "terlihat" hebat di depan mereka.

Seperti kata Kak Mariah, "kami suka berbeza. Kerana berbeza itu melengkapkan." Allah sengaja menciptakan perbezaan supaya kita lebih menghargai akan setiap penciptaanNya. Allah ciptakan perbezaan agar jiwa sentiasa syukur, bukan merungut. Kerana apa yang dariNya tiada yang buruk. Semuanya indah-indah belaka.


"One thing you need to realise is that good muslim women come in all forms. There isn't one officially sanctioned version. Just look at the mothers of believers: they were all different, with characters and personalities all of their own. The only thing they conformed to was the love of Allah and His Messenger S.A.W, and their commitment to Islam. So why are we made to feel that we need to conform to more than that?" 
- She Wore Red Trainers; Na'ima Robert.




(ii)

Kelembutan seringkali lebih mampu mengubah manusia, berbanding yang bernada sentap. Kerana untuk membina manusia itu perlulah sesuai dengan fitrah diri mereka. Dan belajar memahami manusiawi perlulah bertepatan dengan konsep dakwah itu sendiri - ‘menyentuh’ manusia melalui hati. Bukan hanya teguran, sindiran yang hakikatnya menjauhkan hati mereka dari kebenaran.

Umpama bila kita nak bagi buku pada seseorang, dan kita tahu bahawa dia seorang pembaca tegar buku-buku Haruki, maka jangan dekati mereka dengan memberi buku-buku haraki kerana ia tidak akan pernah mendekatkan mereka kepada perjuangan, malahan seringkali ia membuatkan mereka lebih menjauhi kita. Matlamat dakwah bukanlah untuk mengubah manusia, tapi yang lebih utama, mengembalikan semula jiwa dan rohani manusia kepada Tuhan. Di dalam jasad, rohani setiap manusia itu sedang menghadapi dugaan-dugaan yang hebat. Dan sebab utama tidak lain kerana sistem kehidupan hari ini banyak mengajarkan kita untuk lebih bergantung pada diri sendiri hingga sedikit sebanyak menghakis rasa kebergantungan kepada Tuhan yang hakikatnya fitrah sebenar rohani setiap insan - menginginkan Tuhan. 


Satu kuliah pernah menceritakan berkenaan sirah-sirah Nabi. Dan diceritakan bahawa Rasulullah memulakan dakwah dengan bicara keTuhanan (Tauhid) bukan syariat (ibadah - zakat, puasa, solat, dll). Selama 13 tahun dakwah Nabi adalah untuk meletakkan Tuhan di dalam jiwa para sahabat yang akhirnya menghilangkan 'rasa miliki' dalam diri mereka dan mengubahnya kepada  kefahaman bahawa 'segalanya milik Allah'. Kerana itulah para sahabat dahulu sangat hebat jiwa mereka hinggakan sanggup mengorbankan harta, jiwa dan raga demi agama. Selepas 13 tahun barulah turunnya perintah-perintah Allah berkaitan syariat (ibadah). Hikmahnya adalah untuk mengkhabarkan manusia bahawa syariat itu akan datang dengan sendiri apabila jiwa manusia itu berTuhan. Apabila telah wujud Allah dalam jiwa mereka, lantas mereka sendiri yang akan mencintai Allah, kemudian mahu berilmu, mahu beribadah, mahu berakhlak dengan baik yang akhirnya melahirkan manusia patuh kepada batas syariat dengan baik. Lalu lahirlah insan yang mengamalkan Islam dengan penuh santai, bahagia dan cinta, bukan kerana 'terpaksa'. Sesuatu yang lahir daripada keterpaksaan itu tidak selalunya melahirkan cinta.


Mungkin penulisan ini agak berat untuk difahami, namun begitulah hakikat ilmu tauhid sebenarnya, ia tidak penting untuk difahami tapi penting untuk dirasai kerana tauhid bukan ilmu akal, ia adalah ilmu jiwa (rasa). Satu kalam guru saya, katanya;


"Hidup ini hanya ada dua jalan sahaja, jalan bercahaya atau kegelapan. Sesungguhnya awal agama itu adalah 'makrifatullah' (mengenal Allah). Apakah erti solat, puasa dan setiap ibadah-ibadah kita andai dua kalimah syahadah kita belum sempurna? Kerana kalimah syahadah itu umpama tapak, walaupun solat tiang agama, seandainya tapaknya tidak kukuh, bagaimana nak mendirikan tiang?"


Kalam yang agak deep mungkin, tapi kalau tak faham hari ini tak apa, esok-esok mungkin Allah sendiri yang akan memahamkan. InsyaAllah.











Don't compare your chapter 1 to someone else's chapter 20, okay. Bawalah watak diri masing-masing kerana setiap kita punya potensi untuk menambah nilai dalam hidup manusia. Kalau tak jumpa lagi, cari. Dan kalau nak bawa orang kepada Tuhan, tak bolehlah 'skema' sangat. Ingatkanlah bila saya terlupa.

captures

Dia adalah perempuan bahagia.

12:00 AM

Bismillah

She thought the sunset was pretty but I thought she was prettier. :)


Perempuan tidak selamanya menunggu, kan? Kerana menunggu adalah kerja bagi orang yang tidak punya kerja. Lihatlah mereka-mereka yang menunggu, hanya boleh meratap dalam detik-detik yang semakin menjebak. Saat ini adalah saat penyempurnaan takdir yang tetap berjalan. Maka jadikan ia sebaik-baik masa, dalam hikmah yang terbentang luas dari pemikiran. Hiasi saat ini dengan mencari dan memberi, tentang ilmu misalnya, yang kita tahu tidak berpenghujung.


Perempuan tidak selamanya menunggu, kan? Kita boleh saja menjemput. Menjemputkan ilmu misalnya, dari pengalaman-pengalaman orang sekeliling yang berserakan. Tinggal kita petik, kita olah sedemikian rupa dan kita padupadankan ia menjadi sesuatu yang bermakna untuk dijadikan bekalan kini dan nanti. Semakin kita menjemput ilmu, semakin kita akan berasa bahawa betapa Maha Besar Allah mengizinkan kita belajar dari pengalaman-pengalaman orang lain.


Perempuan tidak selamanya menunggu, kan? Sebab waktu pun tidak pernah menunggu. Ia dalam detak sendirinya, tetap akan menyeret kita dalam waktu pertanggungjawaban pada Allah, ketika suatu hari akan ditanya “Kau isi apa waktu menunggumu?”, takutlah jika semua bersaksi bahwa kita hanya menjadi penunggu, tanpa amal yang menyelamatkan.


Dan sememangnya setiap perempuan tidak selamanya menunggu. Kerana Allah ciptakan kita bukan hanya sekadar untuk menunggu bayang-bayang imaji sebaliknya untuk berdaya guna bagi semesta. Membuat karya dan mencipta rasa. Belajar untuk tetap indah tanpa memanjang dan menayangkan kesepian yang panjang dalam dunia maya. Tetaplah memperbaiki diri dan menata hati agar kita semakin menjadi yang terpilih, menjadi perempuan yang dicemburui bidadari.


Tidak, kita tidak perlu berubah. Kerana banyak orang yang memaksakan diri untuk berubah, akhirnya mereka hanya kembali kepada dirinya yang semula - yang ingin dia gantikan. Tapi kita harus 'bertumbuh'. Memilih menjadikan masalah dan pengalaman sebagai pelajaran hidup yang membuatkan kita semakin 'kaya'. Membiarkan setiap rangkaian pelajaran itu membuat diri kita difahamkan bahawa kita perlu mengubah diri.


'Bertumbuhlah' besar. Membesarkan ilmu, membesarkan amal. Membesarkan hati bukan kepala. Membesarkan cita-cita, membesarkan cinta. Membesarkan ikhtiar, membesarkan tawakal. Membesarkan ikhlas, sabar dan syukur.


'Bertumbuhlah' dewasa.





---
Kamu tahu siapa yang lebih memikat dari perempuan cantik? Dia adalah perempuan bahagia. 

captures

"Do you know how a star dies?"

4:15 AM


Dreamers.


"Do you know how a star dies?" She asked. Inhaling slowly before speaking again. 


"It dies one of three possible deaths. One way is for it to fade into the night sky. Eventually silencing itself to nothingness before its last breath of light is devoured by cold darkness of space.


The second, more noble but in no way practical, is for it to completely burn itself out. Exhausting every last bit of fight that it can muster and incinerating everything and everyone close by...but eventually, it too turns into nothing.


"What about the third way?" I asked curiously, after she paused to check if I was paying attention to her ramble.She smirked, happy to find that I was listening.


"Lastly, it detaches from it's past, collapsing in on itself and becoming a black hole. In death, it has found a way to transform and end into a new beginning."


- The Gift of the Sun.






---
"If you have to say goodbye, do it like sunset; warm, sadly beautiful, and see you tomorrow." 

captures

“If you want to tell people the truth, make them laugh, otherwise they’ll kill you.”

4:15 AM


Pinterest.


I am trying to make friends outside of Twitter while applying the same principles.


Therefore, every day I walk down the street and tell the passers-by what I have eaten, how I feel at the moment, what I have done the night before, what I will do later, and with whom.


I give them pictures of my family, my cat and me doing some gardening, taking things apart in the garage, watering the lawn, standing in front of landmarks, driving around town, having lunch and doing what anybody and everybody does every day.


I also listen to their conversations, give them the "heart sign" and tell them I like them. And it works just like Twitter!


I already have four people following me : two police officers, a private investigator, and a psychiatrist.


:B












---
I can't simplify my thoughts in 140 words. Less is more?  Maybe that's not for me. Written words are my food. So, I'm sorry Twitter. Peace! ^^,v

books

Di mana terangnya bulan.

2:22 PM

Bismillah



Di saat permintaan terhadap buku-buku dari seberang semakin tinggi dan ramai yang mengagung-agungkan penulis-penulis Indo seperti Kurniawangunadi, Prawitamutia, Azhar Nurun Ala, Aan Mansyur dan banyak lagi penulis seberang yang semakin meningkat naik, maka saya rasa sekali sekala  kita perlulah  support penulis-penulis lokal yang tidaklah kurang hebat penulisan mereka cuma mungkin kurang mendapat sambutan. Dan sejujurnya saya bukanlah seorang penggemar novel-novel bertemakan cinta, bukan juga peminat setia buku-buku dengan cover hipster keluaran Dubook Press mahupun Selut Press, dan bukan juga pembaca tegar karya-karya epik Ramlee Awang Musyid. Saya sukakan karya-karya penulisan yang 'berbeza' dari yang biasa, jalan cerita yang tak tipikal dan cerita-cerita yang unik. Dan kesemua ciri-ciri tersebut saya temukan dalam karya-karya Bahruddin Bekri. Bagi pembaca yang judge a book by its cover, saya rasa buku-buku BB mungkin tidak akan menjadi pilihan mereka kerana cover buku-buku BB kebiasaannya agak kurang menarik dan kadang menggunakan ilustrasi kartun yang membuatkan pembaca assume buku tersebut cerita kanak-kanak. Namun itulah keunikan buku-buku BB, cover yang biasa tapi plot cerita yang agak rare bagi saya. 


Berkenaan buku Di Mana Terangnya Bulan, sebenarnya dah lama beli dan baca sekerat jalan sebab permulaan cerita agak membosankan, tapi sebenarnya tidak. Cerita berkisar kehidupan anak-anak  marhaen yang berhadapan dengan cabaran hidup realiti di zaman moden, kesempitan hidup hendak membayar yuran pengajian, kisah persahabatan pelik bersama dengan teman serumah yang pelik, dan plot cerita diselitkan juga  dengan unsur cinta dan keagamaan. 

Antara yang menarik dalam buku ini adalah bagaimana BB menjadikan setiap watak dalam cerita tersebut unik dengan cara yang tersendiri, walaupun watak tersebut hanyalah watak sampingan kecil dalam cerita. Antaranya watak Selamat misalnya, seorang bekas banduan yang masih menyimpan dendam dan digambarkan dengan gaya seorang samseng berambut panjang hingga membuatkan orang lain berasa takut bila berhadapan. Tapi disebalik penampilannya, dia seorang yang suka goreng nasi goreng setiap pagi untuk sahabat, dan yang paling istimewa, suka memberi nasihat-nasihat yang deep dan bermakna.

DTB;ms.62.
DTB;ms. 108.

DTB; ms. 167.

Dan sememangnya suatu cerita itu tidak akan menarik saya rasa sekiranya tidak diselitkan dengan unsur cinta. Unsur cinta dalam cerita ini hanyalah cerita sampingan sahaja tapi menarik olahannya. Watak Teng An Ni digambarkan sebagai seorang  gadis baik yang cantik dan santun budi bahasanya, diminati oleh ramai pelajar termasuklah watak utama dalam cerita, Kamarul. 

DTB;ms.119.


Disebalik kesantunan sikapnya, tiada siapa pun tahu bahawa dia sebenarnya bekerja sampingan sebagai gadis bayaran di kelab malam bagi menampung yuran pengajian. Hinggalah ada satu part bilamana rahsianya diketahui oleh Kamarul, dan dia cuba untuk menasihati dengan niat baik hendak membantunya berubah, namun ditolak  dengan alasan, 

"Awak lelaki yang sempurna, sebab awak pandai berkata-kata manis. Bagi saya lelaki yang berkata-kata manis itu ialah lelaki yang sempurna kerana kata-katanya akan membuat dia seperti sempurna, paling tidak pun akan membuat lawan bicaranya menjadi sempurna pada kata-katanya. Memang saya banyak dosa dan memang saya kotor. Memang saya yang memilih jalan ini. Jadi, elok awak fikirkan niat awak sekiranya awak suka saya. Saya tidak layak untuk awak."

Yang unik tentang kisah mereka adalah Kamarul dan Teng An Ni hakikatnya dua insan yang berbeza agama, tapi BB langsung tak perbesarkan hal tersebut. Dan memang lumrah setiap wanita, walaupun dikurniakan dengan keindahan wajah, akhirnya hal yang lebih penting tetaplah  sebuah penghormatan. Tidak kira agama apa sekalipun, setiap wanita itu ingin dicintai dengan rasa hormat. 


Namun, keseluruhan cerita akhirnya hanyalah untuk merungkai maksud tajuk buku tersebut, di mana terangnya bulan, dan hakikatnya BB cuba menyampaikan maksud berkaitan niat. 

"Hati ini umpama cahaya bulan. Ia akan memancar pada kelakuan dan sikap kita. Jadi sekiranya hati kita gelap dan samar, ia juga akan dapat dilihat pada sikap kita. Mudahnya, hati kita ini, boleh samar, boleh gelap dan juga boleh terang. Tetapi, samar, gelap dan terangnya bulan bukan kerana cahayanya sendiri. Tetapi cahaya daripada matahari. Hati kita juga begitu, samar, gelap dan terangnya hati kita bukan kerana hati itu sendiri tetapi akibat daripada apa yang kita niatkan. Niat itu yang memancarkan cahaya kepada hati, ia juga memberikan gelap dan samar. Jadi, berhati-hati dengan apa yang kamu niatkan." -ms.335.

Dan terkadang, setiap kebaikan yang terniat di hati kita kadangkala bukanlah hadir atas diri kita sendiri, kadang ada niat manusia yang mampu menerangi kita, iaitu niat manusia yang sangat menyayangi kita. Niat ibu kita yang menjadi doa mereka misalnya,  turut menerangi hati kita hinggalah ia dapat membantu diri kita.

captures

Life lesson (iv)

4:58 AM


Some hearts understand each other, even in silence.


One muálim walked past a house in which a couple was engaged in a shouting match. He turned towards his students who were walking with him and asked, ''why do people raise their voice when they are angry?"

One of them replied: "We tend to shout when we lose our patience."

"But why should you shout to the person next to you? You could still hear each other well if you were to speak in a normal tone of voice," said the muálim.

The students gave all kinds of response to their teacher's remarks, yet they could not agree with one another.

The muálim then offered his reasoning.

"When two people are angered, their hearts become distant from each other. For them to traverse the distance between their hearts, they will have to shout, else the other person will not be able to hear. When they get angrier with each other, both of them will shout even louder because the heart-distance between them has become farther still."

"What about two people who are in love? They don't yell at each other. In fact, they will speak very softly because their hearts are close to each other. The distance between their hearts is short or non-existent."

"What happen when their love grows deeper? They don't even talk anymore. Instead, they will just whisper. Eventually there is no need for them to whisper. All they have to do is simply look at each other. That is the closest two loving persons could get."

"Should you quarrel, do not let your hearts drift apart. Do not say words that could increase the distance between two hearts and let hatred grow. If you let that happen, one day the distance between the hearts will become too great for either of you to traverse."


---
دل به دل راه داره

"There is telepathy between hearts."

captures

"Life is a beauty contest from one another..."

5:56 AM

Bismillah





Dulu ada satu kisah tentang sekumpulan katak yang berlumba-lumba hendak memanjat sebuah menara. Sepanjang mereka memanjatnya, mereka sering diperli dengan kalimat-kalimat negatif; 


"Tak payahlah nak bermimpi. Kamu tak akan dapat panjat menara tu. Tinggi sangat."

"Kalian cuma katak, tak mungkin sampai pun ke atas sana." 


Hingga akhirnya banyak yang menyerah kalah dan turun daripada memanjat menara tersebut, kecuali seekor dan dialah akhirnya yang sampai ke puncak menara. Agaknya apa yang membezakan katak seekor ini berbanding katak-katak lain yang menyerah kalah dan turun? Pada fizikal tiada yang berbeza, semuanya spesies katak yang sama. Tapi kenapa seekor katak itu berjaya sampai ke puncak sementara yang lainnya tidak?



Jawapannya, katak itu sebenarnya tuli.



Seperti itulah kita perlu jadi dalam hidup ini, kadang perlu menjadi tuli, mengabaikan setiap kalimat-kalimat negatif yang sampai ke telinga kita. Apatah lagi yang kita dengar daripada diri sendiri. Memang ada sebahagiannya kita perlu dengar, yang selebihnya, abaikan saja. Hidup hakikatnya tidak lama, kan? Maka tidak perlulah menghabiskan banyak waktu dan tenaga untuk melakukan hal-hal yang hakikatnya menghambat diri kita daripada melakukan kebaikan. 

Satu hal yang saya selalu percaya, setiap manusia itu akan selalu merasakan bahawa hidup ini adalah satu pertandingan perlawanan sekiranya mereka tidak pernah merancang dan berusaha untuk menjadi yang terbaik. Tidak kiralah dalam apa jua perkara yang kita lakukan; bidang, profesion bahkan passion masing-masing. Kerana akhirnya nanti, akan kita sedari bahawa ada yang jauh lebih penting daripada semua itu yakni menjadi yang bermanfaat buat manusia dan menyumbang kepada masyarakat, agama, dan negara. 



---

“Life is a beauty contest from one to another, but you don’t have to win. you only need to be beautiful enough to be in the contest." - Little Miss Sunshine.

books

Hujan Bulan Juni;1989.

3:16 AM


"I will be here, even if it doesn't rain."

Tak ada yang lebih tabah
dari hujan bulan juni
dirahasiakannya rintik rindunya
kepada pohon berbunga itu 

Kepada hujan, barangkali kita memang perlu mengucapkan terima kasih yang dalam. Hadirnya telah membuat apa-apa yang tak terungkap tetap rahasia. Karena ternyata, hujan tak hanya menghapus rintik rindu, tapi juga melarutkan kenangan-kenangan. Membawanya pergi entah ke mana, sebab laut tak pernah sanggup jadi muara buat segala. Jadilah kita tetap sendiri-sendiri­—aku sendiri, kamu sendiri. Dan tak perlu lagi kita bicara janji.

Tak ada yang lebih bijak
dari hujan bulan juni
dihapusnya jejak-jejak kakinya
yang ragu-ragu di jalan itu 

Kita pernah melangkah dan berhenti dengan irama yang sama. Kita pernah menatap bulan dari sudut yang sama. Kita jua yang menjadi sebab adanya pemaknaan-pemaknaan positif tentang jarak dan keterpisahan. Kita telah mencipta banyak pembenaran-pembenaran indah, dan itu pertanda kita ragu. Tapi hujan menghapus keraguan itu—sayangnya—bersama butir-butir cinta yang ada di sana. Sayang sekali, memang. Tapi kita bahkan tak mampu memisahkan cinta dari keragu-raguan, apalagi meninggikannya—jadi lupakan saja.

Tak ada yang lebih arif
dari hujan bulan juni
dibiarkannya yang tak terucapkan
diserap akar pohon bunga itu 

Tidak semua apa yang kita rasa perlu diungkapkan, bukan? Sebagian rasa memang membahagiakan ketika diungkapkan. Sebagiannya lagi menentramkan bila dipendam. Boleh jadi sisanya ada untuk dilupakan. Itukah yang kini kurasakan? Kau rasakan? Dalam diam kita, hujan memang terlalu banyak bicara. Tapi bagaimanapun, sampaikanlah terima kasih yang dalam padanya, sebab—sekali lagi,—hadirnya telah membuat apa-apa yang tak terungkap tetap menjadi rahasia. Barangkali inilah cara kita menghapus rindu, membiarkannya larut bersama hujan—yang tak pernah kita tahu pasti kapan ia hadir untuk melakukannya.



- Rijal Rafjasani; ms. 125-127, 
Tuhan Maha Romatis.

captures

Not knowing is a part of the journey.

3:46 AM

Bismillah



“Some periods of our growth are so confusing that we don’t even recognize that growth is happening. We may feel hostile or angry or weepy and hysterical, or we may feel depressed. It would never occur to us, unless we stumbled on a book or a person who explained to us, that we were in fact in the process of change, of actually becoming larger, spiritually, than we were before. Whenever we grow, we tend to feel it, as a young seed must feel the weight and inertia of the earth as it seeks to break out of its shell on its way to becoming a plant. Often the feeling is anything but pleasant. But what is most unpleasant is the not knowing what is happening. Those long periods when something inside ourselves seems to be waiting, holding its breath, unsure about what the next step should be, eventually become the periods we wait for, for it is in those periods that we realize that we are being prepared for the next phase of our life and that, in all probability, a new level of the personality is about to be revealed."




Setiap manusia sememangnya pasti akan merasai dan mengalami hal yang sama. Rasa hilang, atau mungkin tersesat. Tak tahu di mana hala tuju kehidupan, apa yang akan berlaku di masa hadapan, ke mana kaki kita perlu melangkah. Namun ketahuilah, setiap hal, rasa dan perkara yang kita alami itu hanyalah sebahagian daripada proses kedewasaan. Sebagai manusia yang belajar, jangan pernah takut untuk tersesat kerana hakikatnya tersesat juga adalah sebahagian daripada menemukan. Dan jangan pernah takut untuk 'tidak tahu' kerana 'tidak tahu' adalah sebahagian dari pembelajaran.




Apa yang paling penting, jangan pernah berhenti untuk mencari. Keep looking, don’t settle!





---
In the end, all the tough situation will make you more tougher. Don`t lose hope cause everytime you think it`s the end of everything, it`s only just the beginning for something better. Trust Him. 

reflection

Tuhan lebih dahulu menjawabnya.

5:16 AM

Bismillah


Ada ketika kita ingin katakan Tuhan itu kejam. Tapi, Tuhan lebih dahulu mengatakan pada penduduk bumi bahawa "Sesungguhnya Dia-lah Yang Maha Pengampun lagi Maha Penyayang”(39:53), sentiasa memberikan kesempatan-kesempatan buat hambanya.

Ada ketika kita ingin katakan Tuhan itu tidak adil, memberikan sesuatu yang kita tidak suka. Dan memberi apa yang kita suka pada orang lain. Tapi, Tuhan lebih dahulu mengatakan, “Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagimu dan boleh jadi pula kamu menyukai sesuatu padahal ia amat buruk bagimu" (2:126).

Setiap pertanyaan kita sebenarnya Tuhan lebih dahulu menjawabnya. Cuma mungkin, kelemahan kita sebagai hamba, sulit untuk memahami  dan menemukan jawapanNya yang hanya ditemukan dalam sabar. Sabar itu sendiri sudah cukup sulit kerana  kadang ia hanya perlu seminit dua, kadang berbulan, dan kadang hingga penghujung hayat kita perlu terus bersabar. Namun, tetaplah memandang sesuatu situasi itu dengan hikmah. Nanti-nanti kita akan nampak nikmatNya.



"Result come when you truly believe it comes from Allah. When we start reliance on ourselves, that when He pulls away, than all you see is just problems and fitnah."
- Ustaz Nouman Ali khan.


---

At the end of everyday, whether it was good or bad day, promise yourself that you will do your best tomorrow.

captures

Wholeness.

4:56 AM

Bismillah

"Our bruises, our scars, for others are flaws, for us they`re the light in the dark."

“I said: what about my eyes?
He said: Keep them on the road.
I said: What about my passion?
He said: Keep it burning.
I said: What about my heart?
He said: Tell me what you hold inside it?
I said: Pain and sorrow.
He said: Stay with it. The wound is the place where the Light enters you.”
- Jalaluddin Rumi.

Memang setiap manusia menyukai sesuatu yang mudah, menggembirakan dan membahagiakan namun yang paling banyak mengajarkan, mendewasakan dan mematangkan kita hakikatnya adalah kesedihan, kesusahan dan kepahitan hidup. Bahkan dalam ujian-ujian kehidupan, setiap kesedihan, kesusahan dan kepahitanlah yang paling banyak membuatkan kita merasakan dekat denganNya berbanding kemudahan, kegembiraan dan kebahagiaan yang kadangkala membuatkan kita lupa nak bersyukur. Mungkin itulah hikmahnya Allah sengaja menciptakan banyak rasa dalam hidup ini, agar kita lebih menghargai erti kegembiraan tatkala bersedih, dan memahami erti kesedihan tatkala bergembira. Yang pasti, setiap rasa itu dari Allah, maka kepada Dialah ia harus dikembalikan.



"I actually attack the concept of happiness. The idea that – I don’t mind people being happy – but the idea that everything we do is part of the pursuit of happiness seems to me a really dangerous idea and has led to a contemporary disease in Western society, which is fear of sadness. It’s a really odd thing that we’re now seeing people saying “write down 3 things that made you happy today before you go to sleep”, and “cheer up” and “happiness is our birthright” and so on. We’re kind of teaching our kids that happiness is the default position – it’s rubbish. Wholeness is what we ought to be striving for and part of that is sadness, disappointment, frustration, failure; all of those things which make us who we are. Happiness and victory and fulfillment are nice little things that also happen to us, but they don’t teach us much. Everyone says we grow through pain and then as soon as they experience pain they say “Quick! Move on! Cheer up!” I’d like just for a year to have a moratorium on the word “happiness” and to replace it with the word “wholeness”. Ask yourself “is this contributing to my wholeness?” and if you’re having a bad day, it is."
- Hugh Mackay.


---
I guess being a 'sappy' (sad and happy)  person is not too bad, huh? Yea. :)

books

"Cubalah berfikir ke sana."

4:41 AM


"Dulu ada satu kisah tentang suami isteri yang baru bernikah. Si suami menyukai masakan ikan belanak masak belimbing buluh sedangkan isterinya hanya tahu menggoreng. Lalu, kamu tahu apa yang mereka berdua fikirkan? 
Si suami berfikir pasti suatu hari nanti isterinya akan berubah dan handal memasak ikan belanak masak belimbing buluh. Si isteri pula berfikir yang suaminya akan menerima segala kekurangannya dan dapat hidup dengan ikan belanak gorengnya. Itu yang mereka berdua fikirkan hingga akhirnya, pada suatu hari yang indah, si suami mula hilang sabar lalu bertanya, mengapa dia sering dihidangkan dengan ikan belanak goreng?Si isteri pula terkejut yang bukan dibuat-buat, bertanya mengapa si suami tidak menerima sahaja ikan belanak gorengnya dengan seadanya? Akhirnya si suami bernikah lagi dengan perempuan yang ahli dalam menyediakan ikan belanak masak belimbing buluh, dan si isteri pula bernikah dengan lelaki yang suka makan ikan belanak goreng. Jadi kamu tahu apa pengajarannya? 
Pengajarannya, dalam hubungan sesama manusia, elak berfikir pada perkara yang menuju ke arah kita sahaja. Fikirkan perkara yang menuju ke arah pasangan kita juga. Sekiranya tadi si suami tidak memikirkan ikan belanak masak belimbing buluhnya, dan si isteri tidak sekadar memikirkan ikan belanak gorengnya, pasti hidup mereka lebih sempurna.  
Begitu juga seharusnya dalam hubungan kita dengan Tuhan. Elak terlalu memikirkan hanya ke arah kita. Berfikir semoga Tuhan menerima amal kita yang seadanya, berfikir semoga Tuhan sentiasa memaafkan dosa-dosa kecil kita yang berulang, berfikir semoga Tuhan mengampunkan taubat kita yang sambil lewa, menerima ibadah kita yang separuh hati, solat kita yang tergesa-gesa, dan berfikir semoga Tuhan tahu yang kita sedang menunggu keikhlasan datang. Cuba halakan fikiran kita ke sana. Fikirkan apa yang Tuhan mahukan daripada kita. Apa? Tuhan mahukan kita sebagai hambaNya yang patuh, yang tahu diri, yang berusaha, yang semuanya baik-baik. Dia tidak mahu kita melanggar perintahNya, tabah dalam ujianNya, dan mahu kita berusaha mencari keikhlasan sendiri. Itulah yang manusia selalu lupa, berfikir ke sana. 
Apatah lagi saat dia sedang dicuba dan diuji. Mudah sekali hanya berfikir ke arah dirinya sendiri. Bertanya, apa salahnya hingga begitu?Bertanya, bila lagi kebaikan turun dari langit? Semua fikiran itu mengarah kepada dirinya semata-mata. Sekiranya manusia berfikir ke sana, dan bertanya apa kebaikan yang cuba Tuhan tunjukkan, apa ingatan yang mahu Dia sampaikan, insyaAllah kita akan selalu tersenyum."
- ms. 77; Berfikir ke Sana. 


Andai kita sesama manusia mungkin, kita mampu lagi menjawab soalan, "Apakah kamu tak pernah fikir apa yang saya mahu?" Bagaimana agaknya kalau Tuhan yang maha berkuasa, bertanya kepada kita soalan yang sama? Apa agaknya kita akan jawab pada Tuhan? Namun memang lumrah setiap insan itu mudah lupa, maka memang  ada ketika kita lupa untuk 'berfikir ke sana'. Baik sesama manusia, ataupun kepada Tuhan yang esa. Sama-samalah saling mengingatkan. 


books

Try to be that, perfectly.

2:50 AM




Satu hari, budak kecil itu bercerita dengan saya. Kemudian, dia langsung bertanyakan satu soalan


"Ibu selalu berpesan, saya perlu jadi seperti jarum jam yang menunjukkan jam. Bukan jarum minit dan bukan juga jarum saat. Tetapi ibu tidak menerangkan mengapa. Kakak tahu?"

"Mungkin ibu kamu mahu kamu diam seperti jarum jam itu. Tidak seperti jarum saat yang sentiasa bergerak, lalu membuatkan dia hilang tenang kerana selalu memerhatikan kamu." 

"Maaf. Sebenarnya ibu sudah memberitahu jawapannya, dan tadi saya hanya mahu menguji kakak, dan jawapan kakak itu jauh dari daripada jawapan ibu. 
Kata ibu, saya perlu menjadi seperti jarum jam yang menunjukkan waktu jam, kerana ia perlambangan manusia hebat yang merendah diri. Ia pendek, tidak mengundang perhatian, tidak ketara, namun ia cukup penting. Malah pada detik ia bergerak, ia membawa makna yang cukup besar pada manusia. Juga, detik jam dahulu yang akan disebut sebelum minit dan saat. Menurut ibu ia boleh dibuktikan. 
Cuba kakak pandang jarum jam pada dinding. Apa yang kakak rasa sekiranya berpeluang melihat jarum yang menunjukkan waktu itu bergerak? Pasti kakak rasa bertuah, rasa dihargai nasib, kerana biasanya jarum jam itu tidak kita pedulikan dan jarang kita berpeluang melihat detik ia bergerak. Namun tetap ia menjadi perkara yang paling utama dalam hidup kita. Jadi ibu mahu saya begitu, merendah diri, tanpa menunjuk, tidak memberitahu saat saya bergerak, namun manusia yang memandang saya pada saat saya bergerak akan rasa bertuah dan dihargai. Itu yang disukai Tuhan dan manusia itu yang akan diberkati oleh-Nya. Merendah diri."

"Kalau begitu, apakah menjadi jarum saat dan jarum minit itu tidak bermakna?"

"Ibu kata, jarum saat dan jarum minit itu tetap juga berharga kerana jarum-jarum itu sebenarnya bekerja untuk jarum jam, dan jarum jamlah yang mengawal mereka. Jarum saat boleh sahaja berhenti, mati, namun jam tetap masih boleh digunakan. Jarum minit juga boleh sahaja tidak bergerak lagi, namun jam masih berguna sebagai penunjukkan waktu, namun apabila jarum jam sudah berhenti, apa lagi maknanya hidup sebuah jam?
Ibu kata lagi, tidak ramai manusia yang sebegitu. Sangat berguna dan penting hidupnya kepada manusia lain, namun ia tidak memaparkan diri, tidak bising, tidak itu dan tidak ini, jadi dia dilupakan, malah sering dipinggirkan. Namun itu yang disukai Tuhan, dan saya yakin ibu saya salah seorang daripadanya, kerana sering sahaja saya tidak mempedulikan nasihat ibu."

"Em, jadi menurut kamu, kakak seperti apa."

"Kakak seperti jarum saat."









Apa pun posisi yang telah Tuhan letakkan pada diri kita sebenarnya itulah yang terbaik. Kerana hakikatnya  menjadi yang biasa atau luar biasa, terkenal atau tidak terkenal, si miskin atau si kaya, kadang semua itu bukan keinginan mereka tetapi Dialah yang lebih dahulu memilih dan mengatur hidup manusia. Apa yang lebih penting adalah menyedari bahawa siapa pun diri kita di atas muka bumi ini, kita hakikatnya hanyalah hamba yang menumpang teduh di bumi Tuhan. Maka cukuplah belajar menjadi hamba, sehamba-hambanya. 

"Do not wish to be anything but what you are. And try to be that, perfectly."

---
 *Dialog olahan semula daripada tulisan Bahruddin Bekri, kisah 32;Tidak Disenandung dalam Hidup penuh Cinta.*

books

"Either write something worth reading or do something worth writing."

3:07 AM


Bismillah

This is the reason why this blog exists. :)


Ada banyak cara untuk kita dapat pahala dalam hidup ini. Jika ia datang dari niat yang baik, maka perkara-perkara sekecil memberi tempat duduk kepada ibu mengandung, memberi salam dan senyuman kepada orang asing, membuang benda tajam di laluan dan jalan atau dengan hanya menulis benda-benda yang bermanfaat untuk diri dan orang lain, boleh jadi ia adalah hal yang besar pada pandangan Tuhan. Segala hal yang boleh dibahagi, beri dan kongsikanlah kerana apabila ia diberi dan dikongsikan, ia takkan pernah hilang bahkan kebaikan demi kebaikan akan terus berkembang dan berpindah tangan. Asal selalu meniatkan kebaikan, sungguh kita tak akan berhenti berkebaikan selama berniat baik.

Tempoh hari ada seseorang sahabat bertanya mengapa saya pernah menghilangkan diri di ruangan ini untuk sekian lama. Itu sesuatu yang personal mungkin. Yang pasti tahun-tahun sebelum ini adalah fasa-fasa saya mencari diri, baik di alam maya lebih-lebih lagi di alam nyata. Setiap orang akan melalui satu fasa yang sama, fasa mencari apa yang kita inginkan, mencari apa yang benar dan mencuba hal-hal yang baru. Kelak semua itulah  akan membawa kita menemukan apa yang lebih utama buat diri kita, yakni menjadi diri sendiri dan memperbaiki diri bukan yang ditayangkan pada alam maya tapi lebih lagi, diri yang berada di hadapan skrin mati, di alam realiti. Betapa ramai hari ini yang berusaha untuk tampil bahagia, menayangkan hal yang baik-baik di alam maya namun hakikatnya kehidupan realiti mereka tidaklah sebaik dan seindah yang dikongsikan. Kadang kita lebih banyak menjaga apa yang ditayangkan di alam maya hingga melupakan prioriti kita untuk memperbaiki kehidupan sebenar dan menjadi manusia yang benar-benar 'hidup' dan berguna buat masyarakat. Niat kita untuk memberi dan menjadi inspirasi buat orang lain itu sememangnya baik, but don't forget to create life that feels good on the inside, not just looks good on the outside. Hal-hal yang terbaik buat diri sendiri seringkali bukanlah sesuatu yang boleh dilihat tetapi lebih lagi tentang  rasa dalam hati yang merasakan ketenangan jauh sekali membebankan.

Atas alasan 'remember why how you started?' maka saya kembali ke ruangan ini semula, kembali belajar menulis dan berkata-kata untuk lebih banyak membaca dan mengenal diri juga memberi 'waktu' buat diri sendiri. Di ruangan ini saya lebih banyak jujur menjadi diri sendiri sebenarnya namun setiap yang dikongsikan cukuplah sekadar apa yang mampu saya berikan.

Kepada semua yang telah bersama-sama mengikuti penulisan saya sejak dahulu, tak kira dia tukang follow, tukang komen, tukang copy paste, tukang share, tukang stalk, tukang benci, tukang tegur, dan tukang segala tukang-tukang lain yang tak dapat saya senaraikan, terima kasih.:) Segala yang baik, ambillah dan segala yang buruk, mohon dijauhi. Saya juga manusia seperti kalian, maka segala kebaikan dan kelebihan hanyalah dari Allah semata-mata.








There`s nothing wrong about having a social media, as long as we know our limits. It`s not important for the world to know every inch of our life but the world needs those who constantly push boundaries. Those who gets excited at doing something that never done before. Because once they did, they give the others permission to do the same. 


---
Tanpa Dia, siapalah kita. Always be the best version of you.:)

arts

No one ever really dies.

3:05 AM





"Ketika kita memilih hidup dengan topeng, dan orang-orang menyukainya, maka sesungguhnya itu masalah kita. Tapi, ketika kita tampil apa adanya, dan orang-orang ternyata tidak suka, bahkan membenci. Maka itu adalah masalah mereka." 
- Tere Liye.


Ramai orang selalu berkata tentang realiti. Namun, realiti bagi mereka, belum tentu sama dengan apa yang kita fikirkan. Di akhirnya nanti, hanya diri kita sendiri yang tahu, mana satu diri kita yang sebenar, mana yang bukan diri kita, dan hanya kita yang tahu apa yang ingin kita jalani. Dan mungkin benar kata mereka, terkadang kita harus menjadi orang lain dahulu sebelum menemukan diri kita sendiri.




The crucial step is accepting ourselves for who we are, strengths, imperfections, hopes, disappointments, and all. Because we are each worthy, each enough, just as we are.


---
I guess we`re all nerds. Cause no one ever really dies. We will live forever in memories. ^^,

captures

Refleksi.

7:59 AM

Bismillah



Most of the time, it's not dunya that broke your heart. You broke it yourself because you gave it to dunya. It's good when you able to feel pain. It’s when you can’t even feel any pain anymore that you`re in real trouble.

Kenangan adalah serupa bunga-bunga yang terus bermekaran dalam ingatan. Dan seringkali kenangan yang bererti, tidak kira pahit mahupun manis sememangnya tidak akan pernah pergi. Beberapa kenangan bahkan tetap tinggal, kerana sentiasa ada seseorang atau sesuatu yang mengajarkan kehidupan untuk kita di dalamnya. Tersenyumlah kerana serupa apa pun ingatan itu, ia selalunya mampu mengajarkan sesuatu hingga akhirnya  membawa kita kepada suatu pemahaman yang bermakna. Seringkali ubat bagi setiap luka yang tidak terlihat itu sebenarnya ada di hati kita. Ubatnya adalah memilih untuk menjadi bahagia, yang tentunya selalu datang dariNya. 

Percayalah bahawa hal-hal hebat selalu datang hanya kepada mereka yang bersabar. Agar satu hari nanti, mereka tidak akan pernah henti-hentinya mengucapkan rasa syukur bukan kerana memperoleh apa yang diinginkan, tetapi sebenarnya apa yang lebih diperlukan.



"One day you`ll look back and see all of the mistakes you’ve made, remember the promises that were broken, the lines that were redrawn, the tears that were shed, and everything you could have done differently and that moment,  you don’t really want to change a thing because it brought you to where you suppose to be with, to  Him, and that makes it all worth it."



---

Life is like the ocean. It can be calm or still, and rough or rigid, but in the end, it is always beautiful. Having trust in Allah, always bring about a good outcome. InsyaAllah.

arts

Pesan rubah kepada Sang Pangeran Kecil.

12:22 AM



Always with me.


"I am looking for friends. What does that mean--'tame'?"  
"It is an act too often neglected. It means to establish ties."  
"'To establish ties'?"

"If you tame me, we shall need each other. To me, you will be unique in all the world. To you, I shall be unique in all the world. Please--tame me!"

"I want to, very much, but I have not much time. I have friends to discover, and a great many things to understand."

"One only understands the things that one tames. Men have no more time to understand anything. They buy things all ready made at the shops. But there is no shop anywhere where one can buy friendship, and so men have no friends any more. If you want a friend, tame me."

"What must I do, to tame you?".

"You must be very patient. First you will sit down at a little distance from me--like that--in the grass. I shall look at you out of the corner of my eye, and you will say nothing. Words are the source of misunderstandings. But you will sit a little closer to me, every day."
- Chapter 21; The Little Prince.



Seperti pesan rubah kepada Sang Pangeran Kecil, kebanyakan waktunya kita jarang meluangkan masa untuk benar-benar mengenali apatah lagi memahami sahabat, rakan dan setiap insan yang ada di sekeliling kita. Seringkali kita terlalu sibuk dengan dunia dan urusan kita sendiri hinggakan kita kadangkala melupakan mereka yang selalu ada bersama kita. Bersendiri itu mungkin indah tapi berdua dan berkumpul bersama itu lebih baik kerana kadangkala teman-teman itu diperlukan agar kita tidak  selalu lemas dan tenggelam dalam kesunyian dan kesibukan fikiran kita sendiri. Dalam mewujudkan hubungan yang baik memerlukan persefahaman dan untuk memahami orang lain itu memerlukan kesabaran. Sememangnya kita tidak akan pernah benar-benar dapat memahami orang lain sepertimana orang lain juga tidak akan pernah benar-benar memahami kita. Namun cukuplah andai kehadiran kita  mampu memberi sedikit makna dan warna dalam hidup mereka. Walau mungkin hanya sekadar menjadi bahu yang bersandar atau pendengar yang setia.



Sometimes the way you think about a person isn`t the way they actually are. Keep that in mind. 


---
Just in case you need someone to listen, I`m here. :)

captures

Things to never forget.

5:07 AM


"When you say that certain people are worth the fight, make sure that includes you, too."

Live for 5 am sunrises and 5 pm sunsets where you'll see colors in the sky that don't usually belong.
Live for road trips and bike rides with music in your ear and the wind in your hair.
Live for days when you're surrounded by favorite people who make you realize that the world is not a cold, harsh place.
Live for the little things because they will make you realize that this is what life is about.
This is what it means to be alive.


"What’s so great about the little things in life? 

They are what we will remember and appreciate when we reflect on days gone by. A little thing may be a fun evening with friends. It may be the joy of learning something new. It may be listening to the giggles of your kids. It may be the warm feeling you get when you’ve done a simple kindness for a friend or a stranger. It may be noticing nature bloom and blossom.

If you neglect to enjoy these little things, what are you left with? It’s the daily struggles, the disappointments and the disasters that plop on our doorsteps when we least expect it.

Appreciate that life is made up of moments. We tend to think of life as the passage of days, weeks, years and decades. But, in essence, life is made up of moments. As you reflect on your day, what moments stand out for you? Is it the stress of trying to do it all? Is it the stuff that didn’t get done? Is it the disappointment in yourself for what you forgot to do or failed to do, or a gloomy feeling about how far you are from the top?

If so, it’s time for you to make a shift. Each day, pay attention to at least one or two moments that worked out well for you. Don’t shrug your shoulders and conclude that “it was just a crappy day. Nothing worked out for me.” Even a bad experience has a valuable moment wrapped up inside of it, if only you‘re willing to dig deeper to discover it. Pay attention to what you have done. The constant barrage to “DO more,” “GET more,” and “BE more” negates what you have done, what you have and who you are. It makes you feel deprived. Less than. Not good enough. In this competitive world of ours, we often need to remind ourselves of what we have accomplished. And always, always, we need to remind ourselves to be our best friend."