"Pegi jak."


Seoul, South Korea; nama jak mampu sampai. ^_^

"If you want to go somewhere you like but no one else wants to, go by yourself. You'll meet people with similar interest as you."


YEP!


---
Yang selalu mengajarkan bagaimana menjadi perempuan bahagia, thanks! :)

View from my window (ii).


"Did you know? Every day, the heart creates enough energy to drive a truck 20 miles. In a lifetime, that is equivalent to driving to the moon and back. So when you tell someone you love them "to the moon and back" you're essentially saying you will love them with all the blood your heart pumps your whole life, which I think is equally as meaningful."

But there are certain things you can only love from afar.  And no matter how far away it is, you can always feel them. 




---

"Wherever you are, be all there cause one day, you won't be there anymore."



"Mitch asked Morrie if he is ever afraid to grow old. Then Morrie said, "Mitch, I embrace aging. It's very simple. As you grow, you learn more. If you stayed at twenty-two, you'd always be as ignorant as you were at twenty-two. Aging is not just decay, you know. It's growth. It's more than the negative that you're going to die, it's also the positive that you understand you're going to die, and that you live a better life because of it." .
.
But if aging were so valuable, why do people always say, "Oh if I were young again." You never hear people say, "Oh if I were sixty-five." .
.
Then Morrie smiled and said, "You know what that reflects? Unsatisfied lives. Unfulfilled lives. Lives that haven't found meaning. Because if you've found meaning in your life, you don't want to go back. You want to go forward. You want to see more, do more. If you're always battling against getting older, you're always going to be unhappy, because it will happen anyhow."
 
- pg. 118, Tuesdays with Morrie; Mitch Albom.

Menikmati setiap detik nafas terhela adalah nikmat yang tidak dapat didustakan. Setiap detak jantung yang masih berdegup adalah anugerah yang paling bernilai buat kita. Maka hargailah hidup ini, jalanilah ia sebaik-baiknya walau di mana Allah meletakkan posisi hidup kita hari ini, saat ini.  Jika kita adalah isteri, maka jadilah isteri yang menggembirakan hati suaminya. Jika kita adalah seorang suami, jadilah suami yang memimpin isteri dan anaknya kepada Allah. Jika kita seorang anak, jadilah anak yang mendapat redha ibu bapanya. Jika kita seorang pekerja, jadilah seorang pekerja yang amanah. Jika kita seorang penyampai ilmu, jadilah seorang guru yang ikhlas dan beramal dengan ilmu yang disampaikannya. Jika kita seorang pelajar, jadilah pelajar yang disenangi gurunya. Setiap posisi kita yang diletakkan Tuhan pada saat ini hanya akan berlaku sekali dalam hidup kita kerana sesuai peredaran waktu, segalanya akan kita tinggalkan. 

Dan seperti kata Morrie, "if you've found meaning in your life, you don't want to go back. You want to go forward." You will progress forward with age by doing more things, seeing more and learning more. So don't dread growing up, just enjoy the time.~

Some good things never happen twice, so I take pictures.


Sindrom merindui momen-momen lalu mungkin normal buat semua orang, kan. Ada ketika kita rasa macam nak kembali ke waktu dulu-dulu, bukan untuk mengubah apa-apa, hanya mahu merasai semula sesetengah rasa yang pernah kita rasa dahulu. Umpama rasa tenang dan damai berjalan di hari hujan menuju ke tempat kesukaan kita, perpustakaan misalnya.






Dalam lambakan momen-momen sepanjang saya berada di bumi Bainun, yang paling saya ingat dan rindui saat ini adalah menghabiskan masa di Perpustakaan Za'ba ditemani dengan buku-buku setiap petang Jumaat. Ada apa dengan Jumaat? Jumaat adalah hari yang tak ramai orang pergi ke sana kerana rakyat bumi Bainun sangat sedikit bilangannya, dan hari itu ramai akan pulang berhujung minggu. 





Pernah satu ketika cuma saya seorang ke sana, ditemani pak cik kaunter dan pak guard yang memang selalu di sana. Sampai satu tahap pak cik kaunter tu kenal sangat dah dengan muka saya siap maklum bila ada buku baru yang didaftarkan dan dia suggestkan untuk saya baca. Ingat lagi pak cik tu sampai sekarang, memang suka ajak orang sembang. 


Yang pasti kehidupan di bumi Bainun benar-benar mengajarkan bahawa kebahagiaan itu sangat sederhana, sesederhana menyelongkar buku-buku puisi lama di perpustakaan dan menuliskan semula kalam-kalam indah, seperti kalam di bawah misalnya.



Dan hari ini, entah apa cerita mereka di sana. Semoga baik-baik saja semuanya.






Salam rindu buat warga Perpustakaan Za'ba dan IPG Kampus Tuanku Bainun seisinya, dari saya, budak yang selalu pinjam buku last minute bila kaunter dah nak tutup. Mungkin sebab tu juga pak cik ingat saya kan. hmmm. ^^,"


Love's story.



"Once upon a time, there was an island where all feelings lived: Happiness, Sadness, Vanity, Knowledge, Richness, and Love. 
Theirs was a contented existence until one day to everyone’s dismay it was discovered that the island was sinking. Everyone was told they must leave. So the feelings all prepared their boats and started leaving their beloved island. 
Love was the only one that stayed, behind. Love so cared for the island home that he wanted to stay until they were sure that the island was really sinking. When Love realized that the island was really sinking, he decided to ask for help.  
Richness was passing by Love in a beautiful boat. Love said,  
“Richness, can you take me with you?” 
 Richness answered, 
”No, I can’t. There are a lot of gold and silver in my boat. There is no room in here for you.” 
Love decided to ask Vanity who was passing by,  
“ Vanity, please help me!”  
“ I can’t help you Love. You are all wet and will damage my boat,” Vanity answered. 
Sadness was close by so Love asked for help,  
“Sadness, let me go with you.”  
“ Oh...Love, I am so sad that I can’t help anyone. I prefer to be alone!” 
Happiness passed Love too. She was too happy to notice when Love called her. 
Suddenly, there was a voice, 
 “ Come Love, I will take you."

It was an elderly man. Love became very happy that he even forgot to ask the name of the elder. When they arrived to safe grounds, Love asked Knowledge who was the elderly man.
 
“It was time.”  
“Time? But why did Time help me?” 
“Because only Time is capable of understanding how valuable Love is.” 



Someone once said that the best way to spell love is 'T-I-M-E'. The best way to spell love is 'time' and it is the greatest gift you can give someone because that's what life is made of.


---
Entry khusus untuk anonymous yang tanya soalan deep la sangat.   All the best tho! #sorrysayabukandoktorcinta :P

this is why I need You.


You are the who, love is the what, and this is the why.

Memiliki Tuhan disisimu bukan bererti pelayaranmu dilautan kehidupan akan tenang saja tanpa gelombang. Pelayaranmu tetap melalui ribut, gelombang bahkan ombak besar. Tetapi bersama Tuhan, kapalmu tak akan pernah karam.  


"Cause you make the darkness less dark
You make the edges less sharp
You make the winter feel warmer
You make my weakness less weak
You make the bottom less deep
You make the waiting feel shorter
You make my crazy feel normal, every time.



Alhamdulillah.




---
"The more you know who you are and what you want, the less you let things upset you."
Lahad Datu; 28112016.

Things to never forget (ii).

Bismillah

Setiap warna memiliki pesonanya tersendiri. Dengan bersatu, mereka menjadi lebih indah.


Pesanan seorang ulama;

Jangan sebarkan fikrah nanti akan berlaku bertentangan fikrah.

Jangan sebarkan mazhab nanti akan berlaku bertentangan mazhab.

Jangan sebarkan satu aliran ilmu nanti akan berlaku bertentangan ilmu yang lain.

Jangan sebarkan amalan nanti akan berlaku bertentangan amalan yang lain.

Jangan sebarkan idealogi nanti akan berlaku bertentangan idealogi yang lain.

Jangan sebarkan perguruan nanti akan berlaku bertentangan dengan perguruan yang lain.

Jangan sebarkan kumpulan nanti akan berlaku bertentangan dengan kumpulan yang lain.



Jangan sebarkan 'jenama', 'bentuk' atau 'nama' tertentu kerana seringkali berlaku bertentangan antara jenama, bentuk dan nama yang lain. Sebarkanlah nur dan satukanlah nur walau di kita mana berada tanpa mengira aliran ilmu, perguruan, amalan, idealogi, fikrah, kumpulan, nama, bentuk dan lain-lain. Bawa insan bukan kepada jenama atau kumpulan tapi kepada ingat, rasa dan pandang kepada Allah yang kelak melahirkan jiwa faqir, penuh kasih sayang, memiliki adab-adab hamba yang mulia serta cinta kepada perjuangan menegakkan Salaman demi membina kembali kekuatan dan kebangkitan Islam.






Tidak perlulah meributkan perbezaan kerana jika kita bersatu, perbezaan justru membuatkan kita menjadi lebih indah. 

---
Selamat meninggalkan perdebatan dan selamat menyebar dan menyatukan nur walau di mana kalian berada. :)