rants.

Matahary, since 2012.

8:55 PM

Bismillah





Sebenarnya saya dah lama nak buat entry ni sebab banyak orang tanya soalan yang sama. Anyway, buat anonimes yang tanya soalan di atas, Walaikumsalam dan terima kasih.


Ada eloknya kalau saya buat taaruf sikit. Nama diberi Azriana. Sahabat selalu panggil Ary atau Kak Ary. Tahun ni masuk 7 tahun tak move on lagi dalam dunia blog ni. Ruang saya berkongsi cerita, pendapat, pandangan dan reviu-reviu buku serta filem. Tapi kebanyakan pembaca blog mengenali saya melalui tumblr sebelum ini yang dah berzaman deactivatematah-ary.tumblr.com. Kalau rasa macam pernah followthanks!




matah-ary-deactivated20131105


Lepas dah move on dari akaun tumblr dan tak pernah kembali lagi, ada beberapa orang yang ambil nama Matahary dan saya tak kisah, it's okay. sebab saya tak pernah buat copyrights pun.

Beberapa bulan yang lalu pula, ada orang tanya, "Awak ada tulis zine ke?" sebab ada satu zine tu guna nama Matahary but don't worry, saya tak kisah, it's okay. Yang pasti saya tak pernah tulis zine, buku atau seantero dengannya. Saya hanyalah penulis picisan dalam blog ini sahaja. Harap maklum. 

Bukan teguran, sekadar nasihat buat sesiapa sahaja yang nak tulis zine, terbit buku atau hasilkan sesuatu karya atau jenama di masa hadapan, bila nak pilih satu jenama untuk produk atau karya yang kita nak jual pada orang lain, cuba google dulu nama tu, semak dah ada orang guna ke belum. Sebab tak bestkan kalau nama tu dah ada orang lain yang guna. Dan kadang orang lain boleh confuse bila kita guna jenama atau nama yang sama. Bagi sesetengah orang yang tak cool, diorang memang akan rasa marah nak flip meja bila tahu ada orang lain tiru/curi nama diorang. Seriyes.





But don't worry, you're dealing with Ary; seorang yang tak suka berdrama sinetron untul hal-hal remeh. It's okay. ^^,v

Sebenarnya nama tu tak ada la extravaganza sangat pun  tapi bagi saya sendiri, terlalu banyak kenangan dengan nama Matahary sejak 2012 yang membuatkan ia sangat special. Apa-apa pun, saya harapkan sesiapa sahaja yang menggunakannya  tetap menyebarkan cinta sehangat mentari dan gunakanlah ia untuk hal-hal baik yang boleh memberi manfaat buat orang lain. 


Zaman sekarang ni kita nak mendapatkan pengikut/followers/fans sangat mudah sebenarnya lebih-lebih lagi bila kita ada 'sesuatu' yang boleh diberi pada orang lain. Tak kisahlah awak nak datang dengan 'wajah' apa sekalipun; penulis, penyanyi, etc. Namun ketahuilah menjadi perhatian orang bukan hal yang mudah lebih-lebih lagi bila orang akan selalu perhatikan setiap tingkah laku dan sebarang kata-kata yang dituliskan atau dibicarakan. Tak kena sikit, sedialah keringkan hati untuk dibash. Tapi bila dapat label populariti atau dikenali ramai, walaupun kadang kita sendiri tak pernah minta dan berniat untuk itu, for meit's a bonus. You have the power to change people minds, you have the power to be a leader. Take it or leave it. Gunakanlah sebaik-baiknya. 


"If you are a leader, you have the power to change many things around you, but if you're not, you have the power to change many things in yourself."


Buat anonimes yang bertanya soalan dan sesiapa pun yang pernah confuse siapa pemilik blog Matahary ni, rasanya saya dah jawab soalan last tu dengan panjang lebar, and it's not Amalina or Ashikin. I don't even know them, maaf. It's me, Azriana. You can just call me Ary. Salam ukhuwwah. :)


captures

There's no need for regrets.

2:25 AM


Soulmath.


"Venusians all love each other; there are no exceptions. Nor is there any hatred, envy, or contempt. No one badmouths anyone else. There are no murders or fights. Love and caring reign. "Suppose someone were to die today - we wouldn't feel sad", the quiet young Venusian said. "We loved them with all our hearts while they are alive, so there's no need for regrets." - venus in wind; murakami.




---
The best medicine for humans is LOVE. What if it does not work? Increase the dose, never keep hatred. Peace yo! ^^,v