"Sorry, I've spoiled the book."

Bismillah


p.s: Baca buku ni sambil dengar lagu Sóley , baru feel.

Sebagai seorang penggemar buku kanak-kanak dan illustrasi saya rasa buku The Strange Library antara buku yang tak sia-sia untuk dimiliki. The Strange Library merupakan buku ilustrasi pertama Murakami. Namun saya tak rasa buku ni sesuai dikategorikan sebagai buku kanak-kanak sebaliknya ia adalah buku fantasi khusus untuk pembaca  dewasa. Setiap helaian pada buku tersebut memuatkan ilustrasi yang sangat menarik dan unik. Menurut Murakami sendiri kesemua ilustrasi dan gambar tersebut diambil daripada buku-buku lama milik The London Library. Ia membuatkan sesiapa sahaja yang membacanya merasakan seperti mengembara bersama dalam setiap inci pengalaman penulis berada dalam perpustakaan tersebut.

Seperti kebiasaan bila saya baca buku, saya akan pilih karakter yang saya suka dan belajar sudut pandang karakter tersebut. Tapi saya rasa karakter-karakter dalam cerita ni taklah rare dan unik mana pun. Satu-satunya karakter yang bawa pengajaran yang baik hanyalah karakter ibu penulis yang selalu beri nasihat-nasihat kecil yang berguna;


"The librarian flipped their front covers back to check the due date. They weren't overdue. I'm always on time, and I never hand things in late. That's the way my mother taught me. Shepherds are the same. If they don't stick to their schedule, the sheep go completely bananas."



"That wasn't the way I was raised. My mother taught me that if you knock on a door, you have to wait there until someone answers."



"To tell the truth, I wasn't all the eager to learn about Ottoman tax collection - the topic had just popped into my head on my way home from school. As in, I wonder, how did the Ottomans collect taxes? Like that. And ever since I was little my mother had told me, if you don't know something, go to the library and look it up."


Bagi pembaca yang baru nak start baca Murakami, saya tak rasa buku ini sesuai buat mereka sebab "dengan harga satu buku ini, awak boleh dapat dua buah buku Murakami dengan jalan cerita yang lebih menarik. Seriyes." Dan daripada review pembaca sendiri kebanyakan mereka merasakan buku ni antara buku Murakami yang 'agak membosankan' sebenarnya. Namun, sebagai peminat buku-buku Murakami yang 'tak-la-fanatik-mana-pun', kebanyakan buku-buku Murakami hanyalah sesuai bagi pembaca yang suka dengan 'deep reading.' Dan daripada keseluruhan cerita, mesej utama yang dibawa oleh Murakami adalah berkaitan knowledge. If you have knowledge, your brain is not the same with the others. 




“Mr. Sheep Man,” I asked, “why would that old man want to eat my brains?”
“Because brains packed with knowledge are yummy, that’s why. They’re nice and creamy. And sort of grainy at the same time.” 
“So that’s why he wants me to spend a month cramming information in there, to suck it up afterward?” 
“That’s the idea.” 
“Don’t you think that’s awfully cruel?” I asked. “Speaking from the suckee’s point of view, of course.” 
“But, hey, this kind of thing’s going on in libraries everywhere, you know. More or less, that is.” 
This news staggered me. “In libraries everywhere?” I stammered.
"If all they did was lend out knowledge for free, what would the payoff be for them?" 



Tapi tak ramai yang berminat dengan 'deep reading', mungkin sebab tu kebanyakan pembaca rasa buku ini agak membosankan, heh. But it`s okay, peace! ^^,v




---
p.s: Sorry Murakamian, I`ve spoiled the book. ^^,"

8 comments:

  1. Bagi akak buku ni best. Akak siap cerita lagi dalam kelas pasal buku ni. Yang kelakar suruh cerita lagi. Part last akak suruh teka sendiri ending. Tapi harga memang umph LA.. Tapi not bad.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Paling suka page yang ada gambar donut. Colourful sangat. Dah dia cerita macam sedap ja, siap ada gambar pula. Hehe.

      Ending buku2 Murakami memang macam tu, either tak happy ending atau cerita tu gantung. Dia nak pembaca decide sendiri ending yang diorang nak. Kejam kan? Hehe. Sebab tu ramai yang bila baca satu buku dia kadang tak nak dah baca buku dia yang lain. Takut kecewa.

      Delete
  2. Buku ni memang pelik. Tak paham kenapa tiba2 ending mcm tu. hahaha. Sebab ingatkan budak laki ni sakit mental. Pastu dia masuk rumah sakit jiwa. Pastu dia bayangkan macam2. Rupanya memang macam tu cerita dia. hahaha
    Tak tahu nak baca buku Murakami yg mana lagi. Any suggestion?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try baca Kafka on the Shore. Itu antara buku dia yang femes. Plot dan karakter2 dia pun best!

      Delete
    2. Baru habis baca Kafka On The Shore. Best sgt. Sedih bila dah habis. Nak cepat habis tapi bila dah habis sedih. Thanks bagi suggestion baca buku ni.

      Suggestion buku lain yg best?

      Delete
    3. Murakami juga ke? Try The Wind Up Bird Chronicle. Okay la cerita dia. :)

      Delete
  3. Anonymous22.12.15

    kalau untuk yang nak baru mengenali murakami, ada cadangan buku? (:

    ReplyDelete
    Replies
    1. Try baca Haruki Murakami and the Music of Words by Jay Rubin. Buku tu actually biography dia dari kecik sampai jadi penulis. Antara buku biografi yang best saya pernah baca. Seriyes. Sebab cara Jay Rubin tulis buku tu buat kita lebih kenal dunia Murakami dan kenapa novel2 dia unik. Saya selalu guna buku tu bila nak beli novel2 dia sebab buku tu ada spoilkan (sikit) semua novel2 dia.

      Kalau tulisan Murakami sendiri, try Kafka on the Shore. Itu antara novel dia yang saya paling suka. :)

      Delete